مرور نظام مند (Systematic Review) و متاآنالیز (Meta-Analysis) پلی مورفیسم های TNFAIP3در بیماران مبتلا اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS) و آرتریت روماتویید (RA)

خلاصه ضرورت اجرای طرح
آرتریت روماتوئید (RA) یک اختلال خود ایمنی ناتوان کننده مفصلی است که با آنتی بادی علیه ایمونوگلوبولین G و پروتئین های سیترولینه مشخص می شود. وراثت پذیری آن ۶۰ درصد تخمین زده می شود و عوامل ژنتیکی نقش مهمی در پاتوژنز این بیماری دارند. به طور کلی، فعل و انفعالات ژن-محیط ممکن است باعث ایجاد خودایمنی مرتبط با RA شود. مطالعات گسترده ژنوم (GWAS) بیش از ۳۰ loci خطر ژنومی را شناسایی کرده است که پیچیدگی ژنتیکی RA را آشکار می کنند. از سوی دیگر، اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS)، یکی دیگر از بیماری های خودایمنی که اسکلت محوری را تحت تاثیر قرار می دهد، دارای شیوع ۰.۷-۳.۲ است. در حالی که HLA-B۲۷ با AS مرتبط است، سایر عوامل ژنتیکی که از طریق GWAS شناسایی شده اند، نیز در پاتوژنز این بیماری نقش دارند. TNFAIP۳ که در کروموزوم q۲۳۶ یافت می شود، پروتئین A۲۰ را کد می کند و تنظیم کننده کلیدی پاسخ های التهابی می باشد و پلی مورفیسم های آن در اختلالات خودایمنی مختلف دخیل می باشند. مطالعات بر روی پلی مورفیسم های TNFAIP۳ و استعداد ابتلا به RA نتایج متناقضی را در بین قومیت ها به همراه داشته است. از سوی دیگر تحقیقاتی هر چند محدود تر در خصوص بررسی پلیمورفیسمهای TNFAIP۳ در AS موجود می باشد. انجام یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز برای روشن کردن ارتباط آنها با هر دو RA و AS ضروری است. با ادغام تحقیقات موجود، این مطالعه با هدف ارائه یک مرور کلی از پلیمورفیسمهای TNFAIP۳ در این بیماریها و انجام یک متاآنالیز برای ارزیابی تاثیر جمعی آنها انجام خواهد شد. نتایج ممکن است در نهایت بینشهای ارزشمندی در مورد پزشکی شخصی سازی شده و استراتژیهای درمانی هدفمند برای RA و AS ارائه دهد و درک ما را از این اختلالات خودایمنی پیچیده که توسط تاثیر متقابل عوامل ژنتیکی و محیطی شکل میگیرند، ارتقا دهد.
خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل
تمامی مقالات مرتبط با موضوع مورد بررسی با کلیدواژههای مرتبط از تمامی پایگاههای اطلاعاتی در دسترس و معتبر داخلی و خارجی بدون محدودیت زمانی گردآوری خواهند شد. سپس به بررسی مقالات از دیدگاه متدولوژی، آزمون های آماری و عوامل مخدوشگر و محدودیت های آنان پرداخته خواهد شد و سرانجام بر اساس یک چکلیست، کیفیت مطالعات ارزشیابی خواهد شد و مقالات کم ارزش با وزن بسیار کم وارد نتیجه گیری نهایی می شوند و مقالات بی ارزش و نامتناسب از مطالعه حذف خواهند گردید. سپس مقالات بر اساس تیترهای مشخص شده، دسته بندی خواهند شد و در مرحلهی بعد دادههای مرتبط با موضوع، از مقالات استخراج و سنتز میشوند و نهایتا نتایج توسط فرد متخصص فرا تحلیل خواهد شد.
مجری طرح: آقای دکتر مهدی محمودی
ارسال نظر