13 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات بیماری های التهابی مزمن

دانشگاه علوم پزشکی تهران

مطالب اخیر

طرح‌های پژوهشی مرکز تحقیقات بیماری های التهابی مزمن

  • تاریخ انتشار : 1403/05/13 - 09:19
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 29
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

بررسی بیان ژن فاکتورهای نسخه برداری خانواده ZBTB (Zinc finger and BTB domain containing) در سلول های B بیماران مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد

خلاصه ضرورت اجرای طرح

لوسمی لنفوبلاستیک حاد سلولB  (B-ALL) یک بدخیمی خونی نسبتا رایج درکودکان است که 20% بیماران پس از درمان درگیر عود مجدد بیماری می‌شوند. یکی از مکانیسم­ های مهمی که در روند پاتوژنز این بیماری نقش ایفا می­ کند، تکثیر کلونال پیش‌سازهای غیر طبیعی سلول B (لنفوبلاست B) در مغز استخوان (BM) است. اغلب در مرحله سلول‌های بنیادی پرتوان جهش‌هایی شروع می‌شوند و به دنبال آن گسترش کلونال، تمایز، تکثیر سلولی و آپوپتوز سلولی نامنظم رخ می‌دهند. نتیجه نهایی جایگزینی سلول‌های لنفاوی طبیعی با سلول‌های بدخیم است.

یکی از خانواده­ های فاکتورهای نسخه برداری که برخی از اعضای آن در لنفوسیت­ های B حائز اهمیت هستند، خانواده ZBTB (Zinc finger and BTB domain containing) است. مطالعات مختلف نشان داده­اند که برخی از اعضای این خانواده مثل ZBTB1،ZBTB7A ، ZBTB17، ZBTB27(BCL6)، ZBTB20، ZBTB24، و ZBTB32 می­ توانند تولید و تمایز لنفوسیت­ های B، پاسخ­ های ژرمینال سنتر، ایجاد لنفوسیت­ های B خاطره و پلاسماسل­ ها با طول عمر بالا را به صورت مستقیم و غیرمستقیم با تنظیم بیان ژن­ های مختلف از جمله p53 (کاهش بیان معنادار در بیماران مبتلا به B-ALL) تنظیم کنند. علیرغم اهمیت این فاکتورها در تنظیم بقا و عملکرد سلول­ های B، تاکنون مطالعه ­ای به بررسی بیان این ژن‌ها در لنفوسیت­ های B بیماران مبتلا به B-ALL نپرداخته است. همچنین بیان ژن فاکتورهای رونویسی KLF1, 4, 16، ELF1, 2, 3, 5 و SP1-4 به عنوان تنظیم­ کننده ­های احتمالی ژن ­های ZBTB انتخاب شده در این مطالعه، بررسی خواهد شد (این ژن­ ها با استفاده از اطلاعات بیوانفورماتیک موجود در سایت SIB Swiss Institute of Bioinformatics انتخاب شده ­اند).

بنابراین با توجه به نقش پاتوژنیک سلول­ های B در بیماری  B-ALLاز یک سو و اهمیت برخی از فاکتورهای نسخه برداری خانواده ZBTB در تکامل، تمایز، تکثیر و بقای لنفوسیت­ های B از سوی دیگر، هدف از انجام این پژوهش بررسی بیان این ژن­ ها و نیز برخی از فاکتورهای رونویسی تنظیم کننده احتمالی آنها در سلول­ های B بیماران مبتلا به B-ALL است، تا شاید نتایج حاصل از این پژوهش و رسیدن به ارتباط بین تغییرات بیان این ژن­ ها و بیماری B-ALL به شناخت و درک بهتر بیولوژی سلول­ های B در این بیماری منتهی شود و در راستای دستیابی به اهداف درمانی جدید کمک کننده باشد.

 

خلاصه روش اجـرای طرح

از 10 بیمار مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد مراجعه کننده به مرکز تحقیقات خون و انکولوژی بیمارستان دکتر شریعتی نمونه­ گیری صورت خواهد گرفت. همچنین 10 فرد سالم نیز که هیچ سابقه‌ای از این بیماری در خود و اقوام درجه یک ندارند و از نظر سن و جنس با گروه بیمار همسان‌سازی شده باشند، به عنوان گروه شاهد انتخاب می­ شوند. از هر فرد به میزان 50 میلی‌لیتر خون وریدی گرفته شده و در لوله‌های حاوی EDTA ریخته می­ شود. سپس لنفوسیت‌های  Bتوسط ستون‌های magnetic-activated cell sorter columns (شرکت Miltenyi Biotec) طبق دستورالعمل شرکت سازنده جدا می‌شوند. در مرحله بعد، استخراج RNA از این سلول ­ها و سنتز cDNA با استفاده از کیت شرکت روژه و طبق دستورالعمل شرکت انجام می­ شود.

سپس بیان ژن­ های ZBTB1،ZBTB7A ، ZBTB17، ZBTB27(BCL6)، 20ZBTB، 24ZBTB، 32ZBTB، KLF1، KLF4، KLF16، ELF1، ELF2، ELF3، ELF5، SP1، SP2، SP3 و SP4 با طراحی پرایمرهای اختصاصی و تکنیک Real Time PCR (SYBER Green) اندازه گیری می­ شوند. بیان ژن GAPDH به عنوان کنترل استفاده خواهد شد.

 

مجری طرح:   خانم دکتر الهام فرهادی

طرح مشترک با:  دانشگاه علوم پزشکی سمنان

 

 

  • کد خبر : 273151
مدیر سایت
تهیه کننده:

مدیر سایت

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه